Joululahjaksi raittius?

Jouluun liittyy odotuksia läheisten ihmisten ja rakkaiden yhdessäolosta. Perheissä, joissa joku sairastaa alkoholiriippuvuutta, joulun odotuksen ympärille liittyy kuitenkin yleensä juomisen kokoinen varjo. Perinteinen Anna lapselle raitis joulu-kampanja on ansiokkaasti jo reilun parin vuosikymmenen ajan muistuttanut siitä, että monen lapsen juhlatunnelma kärsii perheen aikuisen humalan vuoksi.Vielä syvällisempi kysymyksiä ovat: Miksi tyytyä pelkkään raittiiseen jouluun, jos läheiset joutuvat erikseen jännittämään asiaa? Miten saada kahden joulun välinen aika  sellaiseksi, että kaikki perheenjäsenet kokevat perhejuhlan viettämisen arvoiseksi? Perheissä, joissa joku sairastaa alkoholi- tai päihderiippuvuutta, läheiset joutuvat pelkäämään, juoko SE tänä jouluna? Kaikki tietävät, ketä sillä tarkoitetaan, vaikkei häntä erikseen nimettäisi. Samoin vaikka alkoholisti olisi selvinpäin joulun pyhät, yhdessäolo tuntuu näyttelemiseltä jännitteiden vuoksi, jota juominen on vuoden mittaan aiheuttanut.

raitis joulu

Tärkeää on toki selvittää, onko kyse päihderiippuvuudesta. Asian kirkastamiseksi voit pohtia vaikkapa kulunutta vuotta. Millaista päihteiden käyttösi on ollut? Tai jos olet huolissasi sinulle tärkeän ihmisen juomisesta, voit miettiä, näkyvätkö hänen päihteiden käytössään seuraavat ilmiöt.Pakonomainen tarve juoda. Käytännössä tämä näkyy siinä, että kun alkoholisti aloittaa juomisen, hänen täytyy saada seuraava ryyppy ja sitä seuraava ja sitä seuraava. Siinä missä yleensä normaaleilla alkoholin käyttäjillä juominen loppuu, kun haettu hauskuus on saavutettu, alkoholistilla tätä vaihtoehtoa ei ole.Kontrollin menetykset. Kontrolli voi hävitä juomisen aikaan, paikkaan ja/tai määrään nähden. Useimmiten tämä näkyy alkoholistin arjessa siinä, että päihderiippuvainen käyttää päihdettä siten, että sen seuraukset ovat nähtävissä pitkittyneen jurrin tai krapulan muodossa, vaikka hän tietää, että pitäisi olla skarppina. Onpa kyseessä työpäivä, perhetapahtuma tai vaikka pitkä ajomatka.Vieroitusoireet. Vieroitusoireet voivat olla fyysisiä pitäen sisällään käsien tärinää, kohonnutta verenpainetta tai löysää vatsaa. Tyypillisimmin alkoholistin vieroitusoireet ovat kuitenkin henkisiä. Morkkis, ahdistus, möykky rintalastan alla.Sietokyvyn kasvu. Sietokyvyn kasvu näkyy riippuvuuden alkuvaiheissa tarpeena juoda enemmän saavuttaakseen saman olotilan, minkä ennen sai vähemmällä. Kun riippuvuus etenee, alkoholistin sietokyky nousee roimasti. Hän saattaa juoda isoja määriä, joista osan yleensä muiden huomaamatta.Juominen hallitsee elämää. Päihteestä tulee alkoholistille normaaliin verrattuna kohtuuttoman rakasta ja tärkeää. Riippuvuuden edetessä se hallitsee elämää, vaikka välillä olisi pitkiä kuiviakin jaksoja. Läheisten näkökulmasta elämä on joko juomisen alkamisen tai päättymisen odottamista.Juominen jatkuu, vaikka se tuo elämään ongelmia, joista henkilö on tietoinen. Tai ainakin pitäisi olla. Jälkimmäinen siksi, että päihderiippuvuuteen kuuluu voimakas kieltomekanismi. Ihmisinä pyrimme välttämään tekemästä asioita, jotka tuovat ongelmia itsellemme tai ympäristöllemme. Suhteessa päihteisiin alkoholistilla kuitenkin samat töpit toistuvat.

Miten saada kahden joulun välinen aika  sellaiseksi, että kaikki perheenjäsenet kokevat perhejuhlan viettämisen arvoiseksi?

Jos tunnistat useamman ylläolevista kohdista, täyttyvät alkoholismin diagnostiset kriteerit. Kun riippuvuus on edennyt pidemmälle, yleensä useat kohdista käyvät toteen. Siinä tapauksessa suosittelemme: Anna läheisillesi joululahja, jota he toivovat kaikista eniten - raittius. Saapumalla 26.11 mennessä Fria-klinikan intensiiviseen ja yksityiseen päihdehoitoon Kirkkonummen Veikkolaan, ehdit kotiutua jouluksi kotiin.Soita luottamuksellisesti numeroomme 010 319 0470, niin voimme antaa lisätietoja ja auttaa sinua pohtimaan tilannettasi. Voit soittaa myös, jos olet huolissasi sinulle rakkaan ihmisen päihteiden käytöstä. Lisätietoja hoidosta löydät täältä.