Tipaton tammikuu

Tähän aikaan vuodesta monet viettävät jo perinteeksi muodostunutta tipatonta tammikuuta. Ensimmäistä kertaa sitä on vietetty tiettävästi vuonna 1942. Sodan melskeissä kansaa muistutettiin propagandajulistein pitämään mielessään, että vaara vaanii myös kotirintamalla. Talvisodan alussa oli astunut voimaan tanssikielto, koska tanssin kaltaista hurvittelua ei pidetty sopivana sota-ajan surun keskellä. Lisäksi tanssien katsottiin lisäävän järjestyshäiriöitä, moraalittomuutta ja alkoholin käyttöä.Jälkimmäiseen katsottiin tarpeelliseksi puuttua erikseen alkoholin hinnankorotusten muodossa.

Kansallisen selkärangan pönkittämiseen kaivattiin vielä lisää ryhtiliikettä ja siksi tammikuussa 1942 Propaganda-Aseveljet lanseerasi Raitis Tammikuu-kampanjan. Ajatus otti tuulta alleen sen verran hyvin, että eduskunnan puhemies Väinö Hakkila (alunperin sukunimeltään Tippa) julisti seuraavana jouluna kampanjan raittiin tammikuun viettämiseksi. Tipattoman tammikuun perinteet tulevat siis sotavuosien kansan ryhdistämisestä, vaikka sen merkitys onkin vuosikymmenien aikana muuttunut yksilölliseksi muistutukseksi tarkastella omaa alkoholin käyttöään.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämän kyselyn mukaan noin joka viides alkoholia käyttävästä kansalaisesta viettää tipatonta tammikuuta. Tapa on varsinkin nuorten aikuisten suosiossa. Erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa suosioon vaikuttaa myös sober curious-ilmiö, jonka voi vapaasti kääntää uteliaaksi suhtautumiseksi alkoholittomuuteen ja jonka keskiössä on omien alkoholitottumusten kyseenalaistaminen sekä alkoholittomuuden kokeileminen.

Suurimmalle osalle ihmisistä tipaton tammikuu voi olla kokeilemisen arvoinen positiivinen asia. On kuitenkin joukko, joille tipattoman tammikuun merkitys saattaa kääntyä päälaelleen. Tämä ryhmä on päihderiippuvuutta sairastavat henkilöt.

tipaton tammikuu

Alkoholismin tunnusmerkkeihin kuuluu kontrollin menetykset juomisen suhteen. Kun kontrollin menetyksiä tulee, ihmisellä nousee tarve alkaa kontrolloida omaa juomistaan. ”En enää juo väkeviä, juon vain kaljaa.” ”Ei minulla ole ongelmaa, pystyn olemaan juomatta.” Tipaton tammikuu tarjoaa alkoholistille sosiaalisesti hyväksytyn syyn viettää juomatonta kuukautta.

Siinä missä tipaton tammikuu tarjoaa normaalille alkoholin käyttäjälle mahdollisuuden tarkastella uteliaasti alkoholitonta elämää, alkoholistille sen onnistuminen vahvistaa (harhaista) käsitystä siitä, että hänellä ei ole ongelmaa. Alkoholisti voi pitää korkin kiinni eri mittaisia ajanjaksoja. Alkoholismille tyypillinen kieltomekanismi toimii siten, että riippuvuuteen sairastuneen mieli hakee perusteita sille, miksi hänellä ei ole ongelmaa.

Itse vietin tipatonta kuukautta toukokuussa 1997. Jälkiviisaana tiedän tämän olleen ajanjaksoa, jolloin riippuvuuteni oli varhaisessa vaiheessa ja juomisen yhteydessä oli alkanut tapahtua ylilyöntejä. Säikähdin niitä ja laitoin korkin kiinni kuukaudeksi. Kun kello pyörähti minuutin yli kesäkuun puolelle, juhlistin onnistunutta kuukautta oluella. Vielä vuonna 2006 alkoholismin seurauksien ollessa jo vakavia, kerroin huolestuneille ystävilleni, että minulla ei ole ongelmaa, koska tapanani on silloin tällöin pitää tipaton kuukausi. Harhainen käsitys kontrollista kummitteli vuosia mielessä. Samalla tavalla alkoholistille onnistunut tipaton tammikuu antaa luvan juoda helmikuusta joulukuuhun, koska hän on osoittanut itselleen ja mielestään myös ahdasmielisille ja nalkuttaville läheisille, että hän kykenee olemaan juomatta.

Jos vietät tipatonta tammikuuta uteliaisuudesta käsin, tarjoaa aikaikkuna mahdollisuuden miettiä alkoholin käyttöään. Jos sen viettämisen taustalla on kuitenkin ylikorostuneen voimakas tarve osoittaa itselleen, että menneen vuoden aikana tapahtuneet ylilyönnit ja jännitteet juomisen ympärillä ovat turhia, kannattaa mieluummin pohtia kysymystä, sairastanko päihderiippuvuutta.

Tämän selvittämiseksi voit lukea lisää täältä. Voit myös soittaa Fria-klinikan asiantuntijoille numeroon 010 319 0470 ja voimme kartoittaa tilannettasi ja mahdollista päihdehoidon tarvetta. Voit myös soittaa luottamuksellisesti, jos olet huolissasi sinulle tärkeän ihmisen päihteiden käytöstä.

Elämänmakuista tammikuuta ja hyvää vuotta 2023 kaikille!

Miska Mikkonen

Miska Mikkonen, Fria-klinikka

Lähteet: https://sotaveteraanit.fi/tipaton-tammikuu-yksi-sotavuosien-pysyvimmista-ja-eriskummallisimmista-perinnoista/https://www.ept-verkosto.fi/tipaton/