Vinkkejä raittiiseen juhannukseen

Monille toipuville päihderiippuvaisille käsillä on ensimmäinen juhannus, joka on tarkoitus viettää ilman alkoholia tai muita päihteitä. Kun matka taittuu ja päihteetön elämäntapa löytää uomansa, muuttuu se myös yleensä luonnolliseksi ja aina vain helpommaksi. Mutta ensimmäinen kerta voi aina jännittää.

Tässä on muutama käytännön kokemuksen tuoma vinkki toipuville päihderiippuvaisille raittiin juhannuksen viettoon:

Sitoudu etukäteen raittiuteen. Sitoutuminen on toipumisessa tärkeintä. Jos olet käynyt päihdehoidon, olet luultavasti saanut itsellesi hyviä työkaluja päihteettömän elämän elämiseen. Yksi näistä voi olla ajatus päivä kerrallaan elämisestä. Myös juhannuksen pyhät ovat päiviä muiden joukossa. Jos juhannuksen ovat aiemmin menneet kosteissa merkeissä, on luonnollista, että muistikuvat niistä voivat aiheuttaa jännitystä suhteessa päihteettömänä pysymiseen. Hyväksy mahdollinen jännityksesi ja tiedosta se. Voit kuitenkin rakentaa uusia muistoja.

Puhu avoimesti ajatuksistasi. Kerro perheenjäsenille, ystäville tai juhlien järjestäjälle mahdollisesta jännityksestäsi ja siitä, että olet sitoutunut toipumiseesi ja haluat viettää myös juhannuksen raittiina. Avoimuus asiassa auttaa välttämään tarpeettomia paineita. Jos olet isommassa porukassa, etkä ole vielä kaikille avannut asiaa, on hyvä, että puhut edes jonkun kanssa, joka on paikalla. Muista, että tätäkään sinun ei tarvitse kohdata yksin. Myös puhelu tai viestittely vertaistukihenkilöiden kanssa auttaa. Jos olet käynyt Fria-klinikan päihdehoidon, työntekijämme ovat tavoitettavissa ja tukenasi puhelimitse 010 319 0470. Tunteen ja ajatusten sanomisella ääneen on iso voima. 

Valitse itsellesi etukäteen alkoholittomia vaihtoehtoja. Olet jo varmasti toipumisen myötä huomannut, että alkoholittomiakin juomia mahtuu maailmaan. Normaaleille alkoholin käyttäjille alkoholi liittyy yleensä sosiaalisiin tilanteisiin ja yhteiseen hauskanpitoon. Monille toipuville päihderiippuvaisille tulee miellyttäviä kokemuksia siitä, että hauskanpito, nauru läheisten kanssa ja kesän kauneudesta nauttiminen onnistuu itse asiassa paremmin verrattuna päihteitä käyttävään aikaan, kun kädessä onkin raikas vissy sitruunaviipaleella ja jääpaloilla. Vaikka osa käyttäisi alkoholia, on parhaimmillaan alkoholittomien juomien tarjoilu yhtä luonnollista kuin gluteenittoman ruokavalion mukana olo juhlapöydässä.

Vietä juhannusta ihmisten kanssa, jotka tukevat toipumistasi. Todennäköisesti sinulla on vaikutusmahdollisuuksia siihen, keiden seurassa vietät juhannusta. Kannattaa tehdä valintoja, jossa seurassasi on ihmisiä, jotka tukevat sinua toipumisessasi. Juhannuksen viettäminen seurueessa, jossa kaikki tai suurin osa ryyppää alkoholistisesti tai muuten runsaasti, ei ole välttämättä tee hyvää raittiudellesi. Vaikka se ei aiheuttaisi sinulle mielitekoja, ei yleisesti ottaen ole mukavaa seurata rankkaa juomista selvin päin. On mukavimpiakin tapoja viettää juhannusta, kuin katsella vahvasti päihtyneitä ihmisiä ja kuunnella, kuinka sama hirvi kaatuu viidettä kertaa. Viettämällä juhannusta ystävien tai perheenjäsenten seurassa, jotka ovat hyvillään toipumisestasi, saat tukea ja kannustusta päätöksellesi. He ymmärtävät tavoitteesi ja ovat iloisia, että saavat nauttia seurastasi raittiina.

Keskity muihin aktiviteetteihin: Kesän juhla ei todellisuudessa pyöri pelkän juomisen ympärillä. Suurimmalle osalle normaalisti alkoholia käyttävistä ihmisistä juhannuksen tärkeimmät merkitykset liittyvät yhdessä oloon, saunomiseen, luonnosta nauttimiseen ja grilliruokaan eikä kännissä olemiseen. Päihderiippuvuuden myötä päihteiden merkitys on luultavasti ollut ylikorostunut. Osana toipumista kannattaa hakea merkityksiä muista asioista - aluksi tämä voi olla uutta ja ihmeellistä, mutta ajan oloon niistä tulee uusi normaali.

Huolehdi itsestäsi: Muista pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi juhannuksen aikana. Huolehdi riittävästä levosta, syö terveellistä ruokaa ja liiku aktiivisesti.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua viettämään raittiin juhannuksen ja nauttimaan kesän juhlasta.

Hyvää juhannusta kaikille!