Hoitajan hanskasta: Dagen efter

Dagen efter: Krapula, juoppohulluus vai jotain muuta?

Mukava illanvietto menossa, viiniä maistellaan seurustelun lomassa ja muutama snapsikin saatetaan nostaa, vaikka kyseessä ei olisikaan rapujuhla. Naurattaa kovasti ja tanssijalka alkaa nykiä, väki on iloisessa nousuhumalassa. Harva miettii tässä kohdassa, että nousuhumalassa itsessään on jo kyse lievästä alkoholin aiheuttamasta myrkytystilasta ja tämän myrkytystilan jälkiseuraamukset tuntuvat seuraavana päivänä krapulana.

Krapula on tila, jossa alkoholilla tai muulla päihteellä on lamaannutettu hermoston normaalia toimintaa ja krapulaoireet (päänsärky, vapina, pahoinvointi, sydämentykytys)  ovat merkkejä hermoston pyrkimyksestä palata normaalitilaan. Yhden illan iloisesti juhlinut henkilö selvinnee krapulan kolotuksista levolla, särkylääkkeellä ja pienellä suolaisella välipalalla sekä muistelemalla ystävän kanssa puhelimitse edellisen illan rientoja.Alkoholismiin sairastuneen henkilön alkoholin käyttö ei rajoitu yhteen illanviettoon vaan alkoholia nautitaan pidempään, enemmän ja säännöllisesti. Niin sanottua ”tavallista krapulaa”  alkoholisti harvoin kärsii. Pitkään jatkuneen käytön seurauksena hermosto on tottunut alkoholin läsnäoloon ja on syntynyt fysiologinen riippuvuus.

Kun alkoholia ei enää saada, hermosto joutuu ylivirittyneeseen tilaan ja syntyy alkoholivieroitusoireyhtymä, jonka oireita edellä mainittujen lisäksi voivat olla levottomuus, unettomuus, ahdistuneisuus, kuulo- ja näköhäiriöt, sekavuus ja ruumiinlämmön nousu. Oireita alkaa ilmaantua noin 12 tunnin kuluessa alkoholin käytön lopettamisesta, promillemäärä voi vielä tässä vaiheessa olla korkeakin. Oirekuva voi muutaman päivän sisällä alkoholin käytön lopettamisesta jopa merkittävästi huonontua.  Eräs alkoholivieroitusoireyhtymän seuraus voi olla viinakramppi eli epileptistä kouristusta muistuttava kouristuskohtaus. Tässä on siis kyse krapulaa huomattavasti vakavammasta tilasta, jonka aikana kroppa on kaikin tavoin koetuksella ja jopa hengenvaarassa.

Vieroitusoireet ovat varoittava merkki alkoholiriippuvuuden kehittymisestä. Alkoholista vieroittautumisen mahdollinen seuraus on myös juoppohulluus. Suomirokin legendaarinen bändi Eppu Normaali lyyrikoi laulussaan ”Delirium tremens” asiasta seuraavasti:

”Luulin, että mullon joku vierelläni, mutten nää ketään kun käännyn ympäri. Silmänurkastani kuitenkin aina näentuon kuiskailevan harmaan pikkuväen. Delirium tremenssaanko nukkua edes ensyönä tai ikuna? Olen kylmä kuin kalkkuna."

Tämä on se tila, jossa niitä kuuluisia vaaleanpunaisia norsuja ja pieniä vihreitä miehiä on näkyvissä, aika ja paikka ovat hukassa ja pelottaa. Usein voimakas sekavuustila edeltää kouristuskohtausta. Juoppohulluus on hengenvaarallinen tila, joka vaatii sairaalahoitoa. Vaiva ohittuu asianmukaisella hoidolla muutamassa vuorokaudessa.

Lähteet: Duodecim terveyskirjasto 2021, Duodecim Käypä Hoito, Päihdelinkki.fi

Kenellekään ei liene yllätys se, että alkoholi ja muut päihteet aiheuttavat terveydellisiä haittoja. ”Hoitajan hanskasta”-juttusarjassa perehdymme näihin hiukan syvällisemmin. Katri Lähde on Fria-klinikan sairaanhoitaja, jolla on pitkän ammatillisen kokemuksen lisäksi omakohtainen kokemus alkoholismista läheisenä.