Juominen joulun murheena?

Jouluun kuuluu odotuksia läheisten ihmisten ja rakkaiden yhdessäolosta. Perheissä, joissa joku sairastaa alkoholismia, joulun tunnelmissa kulkee kuitenkin mukana pullon varjo. Ratkaisevaa ei välttämättä ole se, juoko alkoholisti joulun pyhinä raskaalla kädellä, kitkutteleeko hän selvin päin tai onnistuuko hän pitämään juomisen jotenkin hallussa. Alkoholismin diagnostisiin kriteereihin kuuluu kontrollin menetykset juomisen määrään, aloittamiseen ja lopettamiseen nähden.

Joulun odotusarvot liittyvät yhdessäoloon, välittämiseen ja lämpöön. On joulupöytää, joulusaunaa, joululahjoja ja joululauluja. Joulujurri ei ole toivelistalla. Kun alkoholismi on edennyt tarpeeksi pitkälle, kyky kontrolloida juomista on voinut edetä pisteeseen, jossa joulun tunnelmat menevät pilalle kännissä toikkaroivan perheen jäsenen toimesta.

Seurauksena voi rajuimmissa tilanteissa olla riitelyä, itkua tai sammumisia. Tyypillisimmin perhe kuitenkin reagoi sopeutumalla. Yritetään leikkiä, että kaikki on hyvin, vaikka samaa asiaa jauhava tai sammunut humalainen painaa kaikkien mieltä. Kontrollin menetykset ja alkoholismiin kuuluva päihdekeskeisyys tekevät läheisten elämästä jatkuvaa odottamista. Kun juominen on käynnissä, odotetaan, milloin se loppuu. Kun alkoholisti on selvinpäin, odotetaan milloin juominen alkaa. Kun juominen pysyy hetkellisesti kontrollissa, odotetaan, milloin seuraa ylilyönti. Näistä syistä johtuen alkoholismi näkyy ja tuntuu alkoholistiperheen tunnelmissa, vaikka jouluna vältyttäisiin pahimmilta ylilyönneiltä. Yhdessäolo tuntuu näyttelemiseltä jännitteiden vuoksi, jota juominen on vuoden mittaan aiheuttanut.

alkoholismi joulu

Mistä tietää, onko kyse päihderiippuvuudesta? Asian kirkastamiseksi voit pohtia vaikkapa kulunutta vuotta.

Millaista päihteiden käyttösi on ollut? Tai jos olet huolissasi sinulle tärkeän ihmisen juomisesta, voit miettiä, näkyvätkö hänen päihteiden käytössään seuraavat ilmiöt:

Pakonomainen tarve juoda. Käytännössä tämä näkyy niin, että kun alkoholisti aloittaa juomisen, hänen täytyy saada seuraava ryyppy. Ja seuraava. Ja seuraava. Siinä missä normaaleilla alkoholin käyttäjillä juominen loppuu, kun haettu hauskuus, rentous tai muu positiivinen vaikutus on saavutettu, alkoholistilla valinnanmahdollisuus vähenee ja lopulta katoaa.

Kontrollin menetykset. Kontrolli voi hävitä juomisen aikaan, paikkaan ja/tai määrään nähden. Useimmiten tämä näkyy alkoholistin arjessa siinä, että päihderiippuvainen käyttää päihdettä siten, että sen seuraukset ovat nähtävissä pitkittyneen jurrin tai krapulan muodossa, vaikka hän tietää, että pitäisi olla skarppina. Onpa kyseessä työpäivä, perhejoulu tai vaikka pitkä ajomatka.

Vieroitusoireet. Vieroitusoireet voivat olla fyysisiä pitäen sisällään käsien tärinää, kohonnutta verenpainetta tai vetistä vatsaa. Tyypillisimmin alkoholistin vieroitusoireet ovat kuitenkin henkisiä. Morkkis, ahdistus, möykky rintalastan alla.

Sietokyvyn kasvu. Sietokyvyn kasvu näkyy riippuvuuden alkuvaiheissa tarpeena juoda enemmän saavuttaakseen saman olotilan, minkä ennen sai vähemmällä. Kun riippuvuus etenee, alkoholistin sietokyky nousee roimasti. Hän saattaa juoda isoja määriä, joista osan yleensä muiden huomaamatta.

Juominen hallitsee elämää. Päihteestä tulee alkoholistille normaaliin verrattuna kohtuuttoman rakasta ja tärkeää. Riippuvuuden edetessä se hallitsee elämää, vaikka välillä olisi pitkiä kuiviakin jaksoja. Läheisten näkökulmasta elämä on joko juomisen alkamisen tai päättymisen odottamista.

Juominen jatkuu, vaikka se tuo elämään ongelmia, joista henkilö on tietoinen. Tai ainakin pitäisi olla. Jälkimmäinen siksi, että päihderiippuvuuteen kuuluu voimakas kieltomekanismi. Ihmisinä pyrimme välttämään tekemästä asioita, jotka tuovat ongelmia itsellemme tai ympäristöllemme. Suhteessa päihteisiin alkoholistilla kuitenkin samat töpit toistuvat.

Jos tunnistat useamman ylläolevista kohdista, täyttyvät alkoholismin diagnostiset kriteerit. Kun riippuvuus on edennyt pidemmälle, yleensä useat kohdista käyvät toteen. Siinä tapauksessa suosittelemme soittamaan luottamuksellisesti numeroomme 010 319 0470, niin voimme antaa lisätietoja hoidosta. Voit soittaa myös, jos olet huolissasi sinulle rakkaan ihmisen päihteiden käytöstä. Lisätietoja hoidosta löydät täältä.

Hyvää joulun ja uudenvuoden aikaa!