Varma merkki alkoholismista

Alkoholismi on hyvin kokonaisvaltainen sairaus, jonka keskiössä on pakonomainen tarve käyttää päihdettä. Kun pakkomielle lähtee ohjaamaan ihmisen elämää, se muuttaa ajan mittaan henkilön ajatusmaailmaa, tunne-elämää ja käyttäytymistä. Laajempaa tietoa alkoholismista voit lukea täältä.Olen usein kohdannut työssäni kysymyksen, onko olemassa yhtä varmaa merkkiä siitä, että joku on alkoholisti. Aina on kyse laajemman kokonaisuuden tunnistamisesta, mutta jos pitäisi valita yksi varma merkki alkoholismista, se olisi: salaa juominen ja pullojen piilottelu.

En keksi syytä, miksi normaalin alkoholin käyttäjän tarvitsisi piilotella juomistaan. Jos ilmiön tilalle ottaa jonkun muun asian, esimerkiksi banaanien piilottelun, siinä ei olisi mitään järkeä.

Olisimme kovin huolissamme meille tärkeästä henkilöstä, jos hän kauppaan mennessään valehtelee menevänsä ostamaan maitoa, mutta todellisuudessa hän ostaa valtavasti banaaneja. Niitä ei laiteta keittiön pöydälle hedelmäkoriin vaan piilotellaan eri paikkoihin; muutama terttu auton vararenkaan viereen, jokunen banaani vaatekomeroon. Hän hiiviskelee salaa pannuhuoneeseen ja syö siellä banaanin. Perheen jäsenet löytävät hylättyjä kuoria oudoista paikoista, mikä kiristää perheen jäsenten välistä tunnelmaa. Jos banaanin tilalle laittaa viinapullon, kyseessä on normaali arki päihderiippuvaisissa perheissä.

Piilottelun taustalla on päihderiippuvaisen kokema häpeä juomisestaan. Toki hän saattaa selittää itselleen, että kyseessä on pragmaattinen keino välttää ympärillä olevien kohtuuttomien viinanvihaajien nalkutus. Kumpikin näistä; häpeä ja juomisen negatiiviset vaikutukset ihmissuhteisiin ovat nekin alkoholismin tuntomerkkejä.Piilottelu, salailu ja päihteiden käytöstä valehtelu ovat hyvin yleisiä päihderiippuvaisen käytöksen piirteitä. Käytännössä kaikki päihderiippuvaiset tekevät sitä. Toki sävyeroja saattaa olla riippuen perhedynamiikasta ja käytetyistä päihteistä. Huumeiden ja päihdyttävien lääkkeiden kohdalla erona on se, että niitä on fyysisen koon takia helpompi kätkeä eivätkä ne pieniä poikkeuksia lukuunottamatta haise hengityksessä.

Riippuvuuden edettyä tarpeeksi pitkälle voi myös olla, että piilottelu vähenee ja ryyppäämisestä tulee avointa ja näkyvää. Näissä tilanteissa riippuvuuden muut seuraukset ovat kuitenkin jo niin selvästi nähtävissä, ettei ole tarvetta pohtia, onko henkilö alkoholisti vai ei.Jos olet huolissasi omasta tai sinulle tärkeän ihmisen päihteiden käytöstä, soita luottamuksellisesti numeroomme 010 319 0470. Voit arvioida tilannettasi ja mahdollisen päihdehoidon tarvetta asiantuntijoidemme kanssa. Kerromme myös vinkkejä siitä, miten alkoholistin saa lähtemään hakemaan apua.