Laura Eklund

Laura Eklundilla on pitkä kokemus Minnesotamallisesta päihdehoidosta ja hän toimii Fria-klinikan yrittäjänä. Laura on aikanaan luonut läheisille suunnatun hoito-ohjelman ja hän on ollut keskeinen rooli kehitystyössä, jota Fria-klinikalla on tehty Minnesota-mallisen päihdehoidon parissa.

045 110 5778
laura.eklund@friaklinikka.fi

Tutustuin Minnesota-malliseen päihdehoitoon ensi kertaa vuonna 2009. Siitä parin vuoden päästä päädyin työskentelemään alalle toimenkuvanani päihdehoitoon kuuluvien läheisviikonloppujen vetäminen. Omana suunnitelmana kuitenkin oli rakentaa toimiva hoitokokonaisuus läheisille. Ryhdyin sitä aktiivisesti kehittämään ja varmaan jankutin aiheesta silloiselle työnantajalleni sen verran vakuuttavasti, että toukokuussa 2012 pilottijakso toteutettiin. Näinä vuosina kokemusta on kertynyt jo n. 300:sta läheisviikonlopusta ja läheishoidon on läpikäynyt n. 250 ihmistä, joiden kanssa olen saanut työskennellä. Ja tietenkin vuosiin mahtuu yli tuhannen päihdekuntoutujan hoitoprosessit, joissa olen saanut olla mukana.

Ihmisten hyvinvoinnin parissa työskentelyyn koin kipinän jo aikanaan Tampereen yhteiskoulun lukiossa psykologian tunnilla kynää pyöritellessäni. Halusin perehtyä ihmismielen koukeroihin hieman syvällisemmin ja suunnitelmana oli jatkaa yliopistoon psykologiaa lukemaan. Toinen unelmani kuitenkin kiilasi väliin. Tein 18-vuotiaana levy-yhtiön kanssa sopimuksen ja valkolakkia päähän sovittaessa työstin jo ensimmäistä pitkäsoittoalbumiani ja keikkailin aktiivisesti. Managerini antoi minulle taiteilijanimeksi Marilii. Saatat ehkä olla kuullutkin kappaleen ”Sinun” tai ”Nautin elämästä”.

Perusluonteeltani olen luova ja ahkera. Pidän haasteista ja haastankin itseäni oppimaan lisää, kehittämään osaamistani ja katsomaan tuttuja asioita taas uudesta näkökulmasta. Ehkä siksi pidän myös opiskelusta. Minnesota-mallisen terapiatyön osaamisen lisäksi minulla on alaan liittyen toimintaterapeutin koulutus, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, päihdetyön ammattitutkinto ja ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin tutkinto.  Työssäni ajattelen olevani yhteistyökumppani. Uskon, että juuri sinä olet oman elämäsi paras asiantuntija. Roolini on auttaa sinua tarkastelemaan asioita eri näkökulmista ja löytämään omat voimavarasi. Tiedän toki riippuvuuden ilmiöistä työni kautta valtavan paljon, mutta tiedän myös omasta kokemuksesta, miltä tuntuu kun rakkaan ihmisen riippuvuuden takia kokee jäävänsä aina päihteille kakkoseksi.

Ihmiset Frian takana

Päihderiippuvuuteen kuuluu usein häpeää ja syyllisyyttä, mutta kohtaamme hoidossa olevat ihmiset arvokkaina ja tärkeinä. Hoito on myös tuloksekas ja sen tavoitteena on raitistuminen ja toipuminen päihderiippuvuudesta.